Lubo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako si na Slovensku "žijeme"!

Krutá realita dnešnej doby.....
Slovo samostatnosť je ľahko zrozumiteľné ale na Slovensku ťažko dosiahnuteľné. Ja osobne sa najčastejšie stretávam s ľuďmi v priemere od 18 - 29 rokov, či už sú to priatelia, známy alebo kolegovia z práce a samozrejme do tejto skupiny patrí aj časť mojej rodiny. Sú to ľudia ktorí buď pracujú, študujú buď ešte na strednej alebo vysokej škole. Malá časť z týchto ľudí sa osamostatnila a už nežijú s rodičmi. Osamostatniť sa podľa mňa znamená mať vlastné bývanie, prácu a nebyť zavislý na rodičoch. Veľa ľudí to chce, chcú byť samostatní ale na Slovensku je to ako cesta ktorá nikdy nekončí. Aj keď je skupina ľudí z môjho okolia, ktorí sa dokázali osamostatniť ale za akú cenu?

Jeden známy pracuje na 3 smeny + nadčasy keď sa dajú a ešte si sem tam privyrába na nejakých fuškách. Rozhodol sa s priateľkou osamostatniť ako som už spomínal on prácu má ale ona ako absolventka strednej školy si prácu neustále hľadá ale nedarí sa jej takže živiteľ je zatiaľ len on. Ale aj napriek takýmto podmienkam sa naozaj chceli a aj sa osamostatnili a to tak, že on zobral strašne veľký úver za dosť neprijateľných podmienok a kúpili si byt ale čo z toho keď byt bol prázdny. Tak si zobral ešte jeden úver + to čo mal našetrené a aj ho zariadili. Rodičia im trochu pomohli ale tiež nemohli čakať veľkú pomoc predsa obidvaja sú z priemerných rodín. No a tak sa začal ich sen konečne mali vlastnú domácnosť. Spočiatku keď som ho stretol tak som sa ho samozrejme pýtal či to zvláda veď napokon sme priatelia a on tvrdil že áno, že konečne sú sami a nikto sa im do života nestará, ale tento sen dlho netrval. Čas letel a o pár mesiacov som ho stretol opäť, ale už mu chýbal úsmev na tvári. Tak sme si sadli na jedno, dva pivka a začali sme sa baviť. Pôsobil veľmi nervózne tak som sa ho opýtal či je všetko v poriadku a ako sa mu darí, najskôr o tom nechcel hovoriť a prekrúcal tému ale napokon to všetko z neho vypadlo. Začal mi rozprávať ako sa ich sen rozplynul, že priateľka si nemôže stále nájsť vždy len brigádne za pár eur a on si našiel druhú prácu v sklade v noci..Nedalo mi sa ho opýtať a ako to stíhaš ved pracuješ na 3 smeny a on hovorí nestíham nič a aj tak sa topíme v dlhoch. Už som vedel čo sa deje tak sme sa rozprávali ďalej, hneď som mu povedal že mu nejako dokážem pomôcť ale on odmietol, tvrdil že ma už toľko napožičiavané a nielen od priateľov ale aj od nebankoviek že to nezvláda, samozrejme som mu povedal, že čo mu dám že to nechcem späť a nech hlavne vyplatí tie pôžičky v nebankovkách lebo tie úroky sú tam nenormálne. Áno, nakoniec som mu nie veľa ale dal aby mal aspoň na cestu a stravu do roboty. Rodičia mu tiež nedokázali pomôcť a on bol aj trochu tvrdohlavý že to dokáže sám, hovoril mi že boli aj dni kedy nemal na desiatu do roboty, len preto aby odložil na splátku. Teraz sa už pomerne z toho dostal, už sa majú lepšie a postavili sa opäť na svoje nohy aj to len šťastím, že si jeho priateľka našla prácu na HPP, ale aj tak žijú veľmi skromne a robia všetko preto aby to všetko utiahli.

Možno si teraz poviete načo kupovali byt keď ona nemala prácu? proste sa nemohla zhodnúť z rodičmi tak chcela odísť a on chcel odísť a žiť dávno sám.Možno si poviete boli to nepremyslené kroky, ktoré urobili preto mali také obdobie v živote.
Kto sa dokáže osamostatniť bez veľkej pomoci rodičov, priateľov na Slovensku? Koľko musíte na Slovensku pracovať aby ste si mohli dovoliť slušne a samostatne žiť vo vlastnom? Úroveň na Slovensku je chabá, "šetrí" sa kde sa nemá(školstvo,zdravotníctvo), ceny služieb a tovarov stúpajú ale cena práce je buď rovnaká alebo stupne raz za veľmi dlhé obdobie. Žiadna pomoc ani podpora od štátu alebo len mizerná.Takto sa podporujú mladí ľudia a rodiny s deťmi na Slovensku.

Pravidlo keď niečo chceš tak to dosiahneš na Slovensku neplatí alebo len zriedkavo(za aký čas). Ľudia sa môžu snažiť koľko len chcú ale cieľ je vždy nedohľadne.Na Slovensku si dvaja ľudia nemôžu dovoliť mať 1 alebo 2 deti a žiť normálnym životom. A ak sa už aj dopracujú tak, že sa majú lepšie tak na deti je neskoro. Toto je jeden z mnoho príbehov, ktoré píše sám život. Smutné ale bohužiaľ pravdivé.

Ostatné | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014