Lubo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom

Znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka na aktívnej úrovni je dnes považované za samozrejmosť. Chcem tým povedať, že v podstate bez znalosti aspoň jedného jazyka je malá šanca si nájsť dobrú prácu. Veď skoro v každej pracovnej ponuke nájdete požiadavku ovládať buď anglický alebo nemecký jazyk či už aktívne alebo na strednej úrovni. Znalosť cudzieho jazyka je dnes nevyhnutnosťou a to skoro v každej oblasti kde pracujeme. Podľa mňa je znalosť cudzieho jazyka dôležitý ale vie ma nepríjemne zaskočiť to ak sa na Slovensku niekto chváli koľko cudzích jazykov ovláda a pritom svoj rodný nie...veď skúste nájsť pár vzorov životopisov na internete kde má vysokoškolský vzdelaný človek svoj životopis v 3 rôznych jazykoch a v jazyku slovenskom má také tvrdky, ktoré fakt na monitore alebo papieri svietia.

Myslím si, že napriek tomu aký je cudzí jazyk v dnešnej dobe dôležitý je mu na školách venované málo času. Usudzujem to na základe svojej skúsenosti. Jeden zlý vplyv bolo aj to že na stredných školách sa učitelia ktorí učia jazyky strašne menia aspoň na mojej strednej aj v okolí tomu tak bolo. Ak sa Vám v školskom roku vystriedajú 2 alebo 3 učitelia tak si myslím, že to má svoj následok. Ďalším faktorom bolo, že vždy noví učitelia buď chceli začínať odznova s učivom alebo zvolili úplny spôsob či už vedenia hodiny alebo úloh a tí, korí nemali základy boli mimo a tí, ktorí už niečo vedeli tak opäť len stagnovali. Celé tri roky to tak bolo až keď prišiel maturitný tak sme pomaly zistili, že máme prebrané 3 maturitné témy z 31. A opäť nova učiteľka, ktorá len lámala hlavou, že to nestihneme nezmaturujeme a bla,bla. Jediná cesta bola samo štúdium pričom ja osobne som s tým problém nemal ale mal som spolužiakov ktorí nevedeli ani len ceknúť anglicky a predierali sa cele 4 roky len preto, že sa učitelia menili ako na bežiacom páse.Hlavná vec bola, že knihy sme nemali a celý 4 ročník sme mali 2 krát viac fyziky(ne-maturitného predmetu) ako anglického jazyka. Čo sa týka VŠ tam to je o samo štúdiu pričom čerpáme zo základov z predchádzajúcej školy, ale ťažko sa pohnúť bez základov.

Toľko moja skúsenosť, znalosť cudzieho jazyka je nevyhnutná a myslím si, že rôzne jazykové kurzy ktoré zamestnanec, študent alebo absolvent absolvuje sú len veľké plus.

"Podľa prieskumu Eurobarometra až 83 percent Európanov považuje znalosť cudzích jazykov za užitočnú, avšak až 44 percent opýtaných priznalo, že nedokáže aktívne v cudzom jazyku komunikovať."
Nie nadarmo sa hovorí: "Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom"

Ostatné | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014