Lubo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Takáto situácia je na Slovensku !

"Vyše 9 tisíc učiteľov z celého Slovenska sa včera zhromaždilo v Bratislave. Učitelia protestujú proti nedostatočným financiám v školstve a nízkym platom."
Nadviažem na aktuálnu tému a to protest učiteľov. V prvom rade dávam na vedomie, že nie som učiteľ nechcem ním byť a nikdy som ním nebol, môj názor bude z pohľadu normálneho človeka. Na začiatok uvediem jeden príklad " Bánovce nad Bebravou, učiteľ na strednej odbornej škole : mám 35-ročnú prax a zarábam 560 eur" Človek s 35 ročnou praxou v školstve ma plat 560 eur? Aj keby pracoval za akýchkoľvek prijateľných podmienok a mal akékoľvek benefity vždy to bude podľa mňa málo. Viem že úroveň platov je na Slovensku hrozná a tá ich tzv. "priemerná" mzda( viac ako 700 eur) je na posmech veď koľko ľudí ma na Slovensku mzdu viac ako 700 eur?(samozrejme sú ľudia ktorí si to praxou a tvrdou prácou zaslúžia)
Ale ak sa do priemeru zarátajú všetky platy našich politikov,"podnikateľov",papalášov nečudujme sa keď normálny človek robí za 400 eur mesačne alebo spomínaných 560 eur s 35 ročnou praxou, takže k našej "priemernej" mzde to má ešte veľmi ďaleko. Fakt neviem ak má človek vysokú školu, 35 ročnú prax a zarába podpriemerne, čo je ešte potrebné k tomu aby mal aspoň priemerný plat?

Náš štát je trošku a mierne popletený lebo my šetríme "všade" kde sa dá tak prečo neprepúšťať,nerušiť nemocnice v zdravotníctve a šetriť na školstve a vzdelávaní. Dotujeme našich tmavších spoluobčanov len preto aby bol pokoj,kľud a aby Slovensko nebolo rasistickou krajinou pred našou EÚ. Ale to sa dostávam do iných tém, takže späť k učiteľom. Ja osobne si myslím že vzdelávanie a školstvo je základným faktorom na ktorej staviame budúcnosť celej našej republiky. Každý z nás vie že učiť nie je až také jednoduché ako sa zdá, lebo každý z nás študoval či už na základnej, strednej alebo vysokej škole. Neskôr ak vyjde či už absolvent SŠ alebo VŠ a nemá žiadne skúsenosti alebo vedomosti nečudujte sa ak na nič nie sú v školstve peniaze a tiež učiteľ ktorý ma plat 400 eur a učí na škole 10 rokov môže okašľať to že sa bude snažiť tých študentov naučiť a to je výsledok. Nehovorím, že to je koreň problému a ak sa schvália vyššie platy tak zrazu bude všetko inak, ale aspoň trochu sa posunieme k lepšej ceste.

Takže ja osobne som zato aby sa zvýšili platy učiteľom a nech protestujú lebo v jednote je sila a inač ako protestom a štrajkom nedosiahneme v tejto krajine lepší výsledok.
A na záver pre porovnanie článok aké platy mali učitelia v roku 2009/2010 v Európe. Ak som si to porovnal so SR bol som pár minút trošku mimo.

Ostatné | stály odkaz

Komentáre

  1. Souhlasím s přispěvatelem. A dodám.
    Když tak někdo rád průměruje, měl by se po světě. Slovenský středoevropský tygr s platy na úrovni Maroka? Takže. Do politiky jedině za vlastní, mudroši a vzdělanci. Žádnej plat, je to služba.Žádnýho ambiciozního výpravčího, ani docenta marxismu leninismu, ani plachou chudinku profesorku, žádný kamarádíčky ze školy, pokud možná střední, ministr příslušného rezortu nepodojí ani krávu. A dokud si občané nechají srát na hlavu vod těhle hochštaplerů, tak ať se vodrážej vo de dna do konce světa. Lháři, manipulátoři a populisti. Už jsme měli mít Švýcarsko a dvojnásobný platy před šesti rokama. A ten lhář bez studu ukáže tvář v Parlamentu občanům. Je to odpad politickej, nevzdělanej a hrabivej.
    publikované: 14.09.2011 12:43:07 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. lubo,
    pred pár dňami som si prečítala jeden krátky článoček od Hany Maciuchovej-českej herečky, ktorá hrala roľu učiteľky a bola i priamo v škole:" obdivujem učiteľov, že majú odvahu učiť. Žiaci nemajú rešpekt, sú drzí, hrubí a nebojácni. "Tým chcem povedať, že aj ja súhlasím so zvýšením ich platov. Aj keď som pochopila, že učiteľom ide i o viac-čo vláda, to nové učebné osnovy. Nová vláda, nový systém, nové knihy, aby sme pomohli kamarátom, ktorí tvrdia, že ich knihy sú lepšie.
    publikované: 14.09.2011 20:29:55 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. smarja,
    o com to trepete?ako sa mozu zvysovat platy ucitelov?musi sa na nich setrit,ved su to len obcania,musia sa zatvarat nemocnice,ved osetruju len obcanov,musia sa robit usporne opatrenia vo sfere,kde ide len o obcanov.nas stat neni taky bohaty,aby ho mohli drancovat politici na svojich platoch,odmenach a baksisoch z tendrov a tunelov a aby to nikto neodskakal...vsak mame sukromne skoly,sukromne zdravotnicke zariadenia,kde ti,ktori safaria s verejnymi financiami mozu chodit a netankuje ich situacia ostatnych obcanov.hlavne,ked im u obcanov prejdu opatrenia,ktore im umoznia safarit nadalej...
    publikované: 15.09.2011 09:26:41 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Trepeme o tom, Bonnie, že na Slovensku se musí dát kráct.
    Kradnúť. Pokud bude co, bude pokoj. Teď momentálne nie je čo, tak musia občiania šetriť. A to je celé)))))
    publikované: 16.09.2011 09:55:37 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014